DIO_9820

Μία από τις λίγες ελληνικές παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες που παραμένουν ακόμη, σε πείσμα των καιρών, ενωμένοι επιχειρηματικά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας

Ως προσωπικότητα της χρονιάς βραβεύτηκε από την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και τον πρόεδρό της Χαράλαμπος Σημαντώνη, ο πλοιοκτήτης και πρόεδρος της Intercargo, Δημήτρης Φαφαλιός. Ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία.

Το 2018 εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού φορτίου-Intercargo η οποία φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ισχυρής παρουσίας στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Η Ένωση εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανεξάρτητων πλοιοκτητών ξηρού φορτίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στους κόλπους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) όσο και στα διεθνή ναυτιλιακά και ναυτικά φόρα.

Ο Δημήτρης Ι. Φαφαλιός εξελέγη πρόεδρος το 2018. Μέχρι τότε ήταν Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής στην προεδρία της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου. Έγινε ο τρίτος στη σειρά Έλληνας που εκλέγεται στον προεδρικό θώκο αφού διαδέχεται από την 1η-1-2019, τον επί έξη χρόνια πρόεδρο Γιάννη Πλατσιδάκη, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Anangel Maritime Services INC του Ομίλου Αγγελικούση, ο οποίος είχε παραλάβει τα ηνία της Ένωσης από τον Νίκ Παπαδάκη, παραδοσιακό Έλληνα πλοιοκτήτη.

Με την ανάληψη της προεδρίας της Intercargo από τον Δημήτρη Φαφαλιό η ελληνική ναυτιλία έχει ένα δικό της μοναδικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά δύο αδέλφια βρίσκονται στην κορυφή δύο οργανισμών-ενώσεων που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και αυτό γιατί ο αδελφός του Δημήτρη Φαφαλιού, ο Χαράλαμπος Φαφαλιός, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co operation Committee).

Ο Δημήτριος Ι. Φαφαλιός είναι Πρόεδρος και Διευθυντής της Fafalios Shipping S.A. από το 2008 μέχρι σήμερα. Από το 1984 έως το 2008 κατείχε διευθυντικές θέσεις στην Fafalios Ltd. με έδρα το Λονδίνο.

 Είναι απόφοιτος του τμήματος Naval Architecture and Ship Building του Πανεπιστημίου του Newcastle upon Tyne. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών -Master of Science in Ocean Systems Management από το MIT.

«Πάντοτε στηρίζουμε την Ελλάδα, σε όλη την πορεία μας. Έχουμε σε κάθε πλοίο 12 Έλληνες. Ακόμη και ο λοστρόμος και ο βοηθός μάγειρα είναι Έλληνες. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Όλα τα πλοία μας είναι νηολογημένα στη Χίο. Την ιδιαίτερη πατρίδα μας» είχε δηλώσει παλαιότερα στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη βράβευσή του.

Οικογένειες Φαφαλιού

 Οι οικογένειες Φαφαλιού συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δραστήριες, με διαρκής πνευματική, ηθική και οικονομική υποστήριξη σε σπουδαία πολιτιστικά ιδρύματα της μεγάλης Βρετανίας, τα προάγουν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η οικογένεια και η εταιρεία στο Λονδίνο παραμένουν ενεργές και δραστήριες καθ’ όλη τη διάρκεια της γιγάντωσης της ελληνικής ναυτιλίας τον εικοστό αιώνα, με πλούσια δράση τόσο στον ναυτιλιακό στίβο όσο και στα ναυτιλιακά και οικονομικά fora της Βρετανίας. Η εταιρεία σήμερα αντανακλά μία από τις λίγες ελληνικές παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες που παραμένουν ακόμη, σε πείσμα των καιρών, ενωμένοι επιχειρηματικά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας» επισημαίνουν ναυτιλιακοί κύκλοι και προσθέτουν:

«Η Fafalios Ltd εκπροσωπεί επάξια το ελληνικό ναυτιλιακό ήθος στο Λονδίνο, την παγκόσμια μητρόπολη της ναυτιλίας».

Πάγια θέση των Φαφαλιών είναι ότι «η Ελλάδα έχει προσφέρει μερικές από τις πλέον νεωτεριστικές, ικανές και επιτυχημένες προσωπικότητες της ναυτιλίας, των οποίων η αναζήτηση της τελειότητας, έχει σπανίως ξεπεραστεί. Η συνεχιζόμενη παράδοση τους, σε μερικές περιπτώσεις έξι ή επτά γενιές, δεν δείχνει σημάδια κάμψης.»

Σχεδόν όλα τα μέλη των οικογενειών Φαφαλιού ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Οι νέες γενιές αν και έχουν γεννηθεί στο Νησί μιλάνε τα ελληνικά άπταιστα, αφού ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούν στο σπίτι και στις μεταξύ τους συγκεντρώσεις.

« Αν και κανείς μας δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κανείς δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, στο σπίτι πάντοτε μιλούσαμε και μιλάμε ελληνικά» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Φαφαλιός στο «business stories».

Η οικογένεια Φαφαλιού, έχει τέσσερα παρακλάδια στο οικογενειακό της δένδρο και είναι μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.

Source: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/fafalios-korifea-naftiliaki-prosopikotita-gia-to-2019/