202112141645407069-640x352

Νέα δεδομένα για τη ναυτιλία στη Μεσόγειο δημιουργούνται μετά την απόφαση ομάδας παράκτιων κρατών να δημιουργήσουν τη Μεσογειακή Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου (MedECA).

Κατά τη διάρκεια της 22ης συνάντησης των συμβαλλόμενων μερών στη Σύμβαση της Βαρκελώνης την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, αποφασίστηκε η μείωση του ορίου θείου των πλοίων από το 0,5% στο 0,1%.

Με αφορμή την απόφαση ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius τόνισε: «Η δέσμευσή μας σήμερα εκφράζει τη βούληση να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας εκτός ΕΕ για την επίτευξη υψηλών προτύπων περιβαλλοντικής προστασίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που όλα τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να ορίσουν τη Μεσόγειο ως περιοχή ελέγχου εκπομπών θείου για την προστασία της υγείας εκατομμυρίων πολιτών της Μεσογείου και του θαλάσσιου περιβάλλοντός της».

Τα 22 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης συμφώνησαν να προχωρήσουν με το τελευταίο βήμα για την καθιέρωση της Μεσογειακής SECA το οποίο περιλαμβάνει την κατοχύρωσή της από τον ΙΜΟ κατά την επόμενη MEPC. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί και υιοθετηθεί σε επίπεδο IMO, η Mεσογειακή SECA θα εφαρμοστεί το 2025, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία αντίστοιχων SECAs στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση της Βαρκελώνης είναι οι εξής: Ελλάδα, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Σλοβενία, Ισπανία, Συρία,  Τυνησία, Τουρκία και η ΕΕ.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών «για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου» (γνωστότερη ως Σύμβαση της Βαρκελώνης) υιοθετήθηκε το 1976 από τις χώρες της Μεσογείου και την τότε ονομαζόμενη Ε.Ο.Κ., έχοντας ως σκοπό το συντονισμό των δράσεων και τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της ρύπανσης της Μεσογείου και τη βελτίωση του θαλάσσιου και παρακτίου περιβάλλοντός της. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το 1978.

Source: https://www.naftikachronika.gr/2021/12/14/pro-ton-pylon-i-mesogeiaki-seca/