logoMoSΜετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (EENMA) συμμετείχε με εκπρόσωπο της και παρακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου του “1st MoS Forum on the Environment” που έλαβε χώρα την 15η Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις προσπάθειες μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων (ΤΕΝ-Τ, CEF) για την μείωση των ρύπων στο περιβάλλον. Επίσης Εμπειρογνώμονες από διάφορους Ευρωπαϊκούς Φορείς, παρουσίασαν τις μέχρι σήμερα εναλλακτικές λύσεις-προτάσεις (LNG, Methanol , Electification  and alternative fuels, batteries κλπ), που θα μπορούσαν θετικά να συμβάλουν, προς την κατεύθυνση αυτή.

Στα πλαίσια της Συνόδου έγινε αναφορά σε δύο “projects”που είναι υπό εξέταση στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το “ZERO VISION TOOL” (ZVT) για τις Βόρειες Χώρες, και το ‘EUROPA SHIP PLAN” για τις Χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, που αμφότερα αποβλέπουν στην ανανέωση του υπάρχοντος υπερήλικου εμπορικού στόλου, που εκτελεί “shortsea” μεταφορές, με πλοία νέας τεχνολογίας, φιλικής προς το περιβάλλον (LNG, Dual Fuel), που θα ναυπηγηθούν σε Κοινοτικά Ναυπηγεία για την απασχόληση Ευρωπαίων πολιτών και συναφών εταιρειών εξοπλισμού.

Ο Υπεύθυνος των προγραμμάτων MoS κ. Anselmo, έκανε ειδική αναφορά στο “EUROPA SHIP PLAN”, και την αναγκαιότητα προώθησης-υλοποίησης αυτού.