Συνάντηση Ενημέρωσης «Η Ένταξη της ναυτιλίας στους Ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών»

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας διοργάνωσαν, τη Παρασκευή 23.10.2015 συνάντηση ενημέρωσης με θέμα «Η Ένταξη της ναυτιλίας στους Ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών». Κεντρικός στόχος της ενημέρωσης ήταν η παροχή πληροφόρησης σχετικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε. και η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σχετικά με την συμβολή του κλάδου στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη της Ένωσης και στελέχη της Ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο κ. Σωτήρης Ράπτης, Policy Officer, Transport & Environment, παρουσίασε τους στόχους της Ε.Ε. σχετικά με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τόνισε ότι στη παρούσα φάση τα μέτρα που προβλέπονται αφορούν στην εφαρμογή του MRV και τα efficiency standards του ΙΜΟ για τα νέα πλοία που εντάσσονται στο διεθνή στόλο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ράπτης διατύπωσε την άποψη ότι η ναυτιλία πρέπει να συμβάλλει στους σκοπούς της Ευρώπης, μέσω ποσοτικοποιημένων στόχων και αναφέρθηκε στη πρόταση που προωθείται σχετικά με τη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου το οποίο θα διαχειρίζεται η Ε.Ε  σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές Ενώσεις. Ο κ. Ράπτης τόνισε ότι μέσω του ταμείου θα ενισχυθεί η καινοτομία του κλάδου καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία αειφόρων λύσεων και σημείωσε ότι περαιτέρω εξελίξεις αναμένονται κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κλίμα  στο Παρίσι, το Δεκέμβριο του 2015.

Στο πλαίσιο της συζήτησης διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και θέσεις για την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής πρότασης, δεδομένου ότι λαμβάνονται αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα συζητείται το ίδιο θέμα στα πλαίσια των Οργάνων του ΙΜΟ, για την πρακτική εφαρμογή της σε σχέση με τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα για τη παρακολούθηση και επαλήθευση των εκπομπών αλλά και για τους όρους λειτουργίας ενός ενδεχόμενου ταμείου. Θέμα ιδιαίτερου προβληματισμού και εκτενούς συζήτησης αποτέλεσε η πρακτική της Ε.Ε. να προηγείται της λήψης αποφάσεων για θέματα που εξετάζονται παράλληλα και στον ΙΜΟ.

Κεντρικό συμπέρασμα ήταν πως η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων αλλά είναι αναγκαία η περισσότερο ενεργή συμμετοχή του κλάδου στη διατύπωση μέτρων και λύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η Transport & Environment είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα περιβαλλοντικών ΜΚΟ στον κόσμο με έδρα στις Βρυξέλλες. Συνεργάζεται  με τον ΟΗΕ, UNITED NATIONS, NGO Branch, Department of Economic and Social Affairs, από τον οποίον έχει αναγνωριστεί ως ΜΚΟ υπό το καθεστώς του Ειδικού Συμβούλου (Special Consultative Status). Επίσης συνεργάζεται με το International Coalition for Sustainable Aviation (ICSA), το οποίο αποτελεί Παρατηρητή του International Civil Aviation Organisation (ICAO), του παγκόσμιου οργανισμού των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και με το Clean Shipping Coalition (CSC), παρατηρητή του International Maritime Organisation .