Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Ενάμισης μήνας απομένει και η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει θέματα παρά να προσπαθεί να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μετά και την ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, είναι προφανές ότι έχει αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα της πώλησης αυτό καθ’ αυτό. Από την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας στην αρχή του έτους έχει αποδεχτεί πλέον, αν και με βαριά καρδιά, ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί. Παρόλ’ αυτά επιλέγει τώρα να ανοίξει μία σειρά θεμάτων τα οποία δεν φρόντισε να διαχειριστεί από την αρχή της θητείας του όταν και υπήρχε η ευχέρεια του χρόνου. Επιγραμματικά τα ζητήματα τα οποία ο κ. Δρίτσας θέτει προς συζήτηση έχουν να κάνουν με:

·         Την παραχώρηση χερσαίων εκτάσεων του λιμένα στους παράκτιους Δήμους (π.χ. Δραπετσώνα),

·         Την αύξηση του ποσοστού επί των εσόδων του οργανισμού το οποίο θα κατευθύνεται στα δημόσια ταμεία.

·         Την δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένος

·         Τις επενδυτικές εκκρεμότητες του ΟΛΠ όπως η πολιτιστική ακτή.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν ασχολήθηκε ο κ. Δρίτσας με αυτά τα θέματα επί επτά μήνες (όσο διήρκεσε η πρώτη του θητεία στο υπουργείο). Η δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένος δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα απαιτήσει χρόνο. Πώς όμως είναι δυνατόν ένας επενδυτής να προχωρήσει σε μία δεσμευτική οικονομική προσφορά όταν δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μοντέλο διοίκησης-οργάνωσης που θα υπάρχει στο λιμάνι; Επιπρόσθετα θα πρέπει να εξεταστούν και τυχόν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων για την οποία ο κ. Δρίτσας στην ομιλία του σημείωσε ότι θα προχωρήσει με την ολοκλήρωση της δομής και των αρμοδιοτήτων της, για να μην αναφερθούμε στην δημιουργία ενός πολυεπίπεδου και ενδεχομένως γραφειοκρατικού μοντέλου ελέγχου της λιμενικής βιομηχανίας.

Σε ότι αφορά τις παραχωρήσει χερσαίων εκτάσεων, έχουν λάβει υπόψη τους στην Ακτή Βασιλειάδη ότι οι επενδυτές έχουν καταρτίσει επιχειρησιακά και στρατηγικά πλάνα ανάπτυξης τα οποία έγιναν με δεδομένο ότι οι χερσαίες εκτάσεις του ΟΛΠ θα περάσουν στον έλεγχο του μεγαλομετόχου; Έχουν υπολογίσει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, ακόμη και τις ενδεχόμενες δικαστικές προσφυγές, από υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας οι οποίοι θα δουν μία απομείωση της αξίας των μετοχών τους λόγω της παραχώρησης εκτάσεων χωρίς κάποιο αντάλλαγμα για τον οργανισμό; Έχουν κάποιο σχεδιασμό στο υπουργείο για το πώς και κυρίως το που θα μπορούσε να αναπτυχθεί το λιμάνι; Είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς δεν διαθέτει πολλούς ελεύθερους παράκτιους χώρους τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την δημιουργία λιμενικών υποδομών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι επενδυτές ποντάρουν αρκετά στους ελεύθερο χερσαίο μέτωπο του λιμένα για να προχωρήσουν στους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς.

Εν κατακλείδι η υπόθεση του ΟΛΠ εξελίσσεται σε μία ρουλέτα για τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι θα κληθούν, αν κληθούν και δεν υπάρξει για πολλοστή φορά αναβολή της κατάθεσης προσφορών, να γνωστοποιήσουν το εύλογο για αυτούς τίμημα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ακόμα το τι παραχωρείται, με τι οικονομικά ανταλλάγματα προς το δημόσιο και τους Δήμους και το τι μέλλει γενέσθαι με ορισμένα επενδυτικά σχέδια όπως αυτό της πολιτιστικής ακτής.

Ειλικρινά, ένα τέτοιο περιβάλλον μάλλον απωθεί παρά ενθαρρύνει τους όποιους επενδυτές και δεν είναι η χρονική στιγμή η κατάλληλη για να ασκείται μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τους πάντες και τα πάντα με το μυαλό μας στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις που θα την οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Πέντε χρόνια τώρα το ζήτημα της αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών της χώρας έχει γίνει σήριαλ με πολλά επεισόδια και ακόμα περισσότερους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Και είναι αυτά τα επεισόδια που έφεραν την κατάσταση εδώ που την έφεραν καθώς από την αρχή δεν διαμορφώθηκε μία ορθή στρατηγική παρά μία κοντόφθαλμη πολιτική εκμετάλλευση του όλου ζητήματος. Η Κύπρος ανακοίνωσε την παραχώρηση λιμενικών της εγκαταστάσεων σε ιδιώτες επενδυτές στην αρχή του έτους και ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ ήδη μεγάλα ονόματα της λιμενικής βιομηχανίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η λιμενική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει από καιρό στηθεί και οι παίκτες κινούν τα πιόνια τους. Δυστυχώς η Ελλάδα κινδυνεύει για μία ακόμη φορά να μείνει εκτός παιχνιδιού.

πηγή: http://www.naftikachronika.gr/2015/10/16/rouleta-o-olp-gia-tous-endiaferomenous-ependytes/