Η ναυτιλία κομβικός παράγοντας ανάπτυξης της Β. Ελλάδος Νέοι ορίζοντες για την ενέργεια και το διεθνές εμπόριο

1658007052587

Πειραιάς, 20.07.2022.

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων συμμετείχε στην ημερίδα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης.

Η ΕΕΝΜΑ εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη  Σπυριδάκη, μέλος ΔΣ της Ένωσης  και πρόεδρο της European Co-operation SA και τον Αλέξη Αγγελόπουλο, εκπρόσωπο της Ένωσης στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και διευθύνοντα σύμβουλο της ACA Shipping Corp.

Στόχος της ΕΕΝΜΑ είναι η συμμετοχή στην συζήτηση για τον αναπτυξιακό ρόλο της ναυτιλίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για τη Νότιο – Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να περιληφθεί στο επενδυτικό πλάνο ο πλήρης εκσυγχρονισμός και εξοπλισμός του λιμένος (σιλό, γερανοί, κα) προκειμένου να αποκτήσει υποδομές εξωστρέφειας και να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να αποτελέσει βιώσιμη διέξοδο για τις γειτονικές χώρες, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας .

Επισημαίνεται ότι είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία 20.000.000 τόνων σιτηρών από την περσινή σοδειά ενώ  αναμένεται για φέτος από τη νέα σοδειά άλλοι 25.000.000 τόνοι προς εξαγωγή. Αντιλαμβάνεται κανείς την στρατηγική σημασία του Λιμένος αυτού  για την ναυτιλία γενικότερα από την απορρόφηση μέρους των εξαγωγών ειδικά τώρα που οι σιδηροδρομικές γραμμές στην ευρύτερη περιοχή αντικαταστάθηκαν και είναι συμβατοί με το υπόλοιπο δίκτυο όπως επισήμανε και ο εκπρόσωπος της  ΕΕΝΜΑ .

Παράλληλα, η ΕΕΝΜΑ χαιρετίζει την ένταξη ναυτιλιακών σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ της Αλεξανδρούπολης και δεσμεύεται για την υποστήριξη της λειτουργίας του.