Στην Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Poseidon Med II LNG Bunkering Project.

Στόχος της συνεδρίας ήταν η αναλυτική παρουσίαση των στόχων του προγράμματος αλλά και η ενημέρωση της ναυτιλιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόοδο των δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Το πάνελ αποτελούσαν οι κ.κ. Μ. Φωτιάδου-Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ, Ι. Φλωρεντίν- Διευθυντής Νέων Έργων-ΔΕΣΦΑ, poseidon-med-iiΑ.Αποστολοπουλου –Project Manager Poseidon Med II, Lloyd’s Register και Γ.Πρατικάκης – Διευθύνων Σύμβουλος NAP.

Ο συντονιστής της συνεδρίας κ. Γ. Σουραβλάς-Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων στην εναρκτήρια ομιλία του έθεσε το γενικό πλαίσιο για την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών καυσίμων όπως αυτή απορρέει από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς καθώς και τους ευρύτερους προβληματισμούς του κλάδου ως προς την ευρεία χρήση του ΥΦΑ ως καύσιμο για την ναυτιλία.

Η κα Φωτιάδου παρουσίασε συνοπτικά τους σκοπούς και τις δράσεις του προγράμματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο στόχο του Poseidon Med II για την συνολική αξιολόγηση μίας αποτελεσματικής και βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG ενώ παράλληλα προσπάθησε να δώσει απάντηση στο γιατί το ΥΦΑ είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Στη συνέχεια ο κ. Φλωρεντίν παρουσίασε το σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα εστιάζοντας τόσο στα κριτήρια επιλογής του σταθμού- ως καταλληλότερος στα πλαίσια του προγράμματος- αλλά και στον υπερτροπικό ρόλο που μπορεί η Ρεβυθούσα να παίξει συνολικά στη διανομή ναυτιλιακού LNG όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη.

Η κα Αποστολοπούλου εστίασε στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θα επηρεάσουν την εφαρμογή του ΥΦΑ γενικά και στη ναυτιλία ειδικά και αναφέρθηκε στη πολυπλοκότητα του ελληνικού θεσμικού πλαισίου καθώς και στις ενέργειες που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος προκειμένου να παραχθούν οι κατάλληλες λύσεις για την ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Επιπλέον, η κα Αποστολοπούλου αναφέρθηκε στις μελέτες επικινδυνότητας στα λιμάνια και στη μεθοδολογία του προγράμματος για την επιλογή βέλτιστων λύσεων.

Τέλος ο κ. Πρατικάκης ανέπτυξε τις σχεδιάσεις για τα πλοία τα οποία συμμετέχουν στο Poseidon Med II ενώ περαιτέρω αναφέρθηκε στην προετοιμασία των τεχνικών σχεδίων για τη μετατροπή των πλοίων. Τονίστηκε δε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδόν όλοι οι τύποι πλοίων έχουν συμπεριληφθεί προκειμένου να παραχθούν συνολικές λύσεις διαθέσιμες για τους πλοιοκτήτες.