Οι δεσμεύσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Γερμανίας

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της πολιτικής και της έρευνας της Γερμανίας παραβρέθηκαν στο 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της χώρας, που έλαβε χώρα στο Μπρεμερχάφεν στις 19 και 20 του Οκτώβρη. Στο Συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις μελλοντικές προοπτικές της γερμανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία με κύκλο εργασιών 50 δις ευρώ και με περίπου 400.000 εργαζομένους αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της γερμανικής οικονομίας.
Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την Γερμανία, δηλώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οικονομική στήριξη της τελευταίας, ακόμα και με φορολογικές ελαφρύνσεις, με δεδομένες τις πιέσεις που υφίσταται λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή ναυτιλία υπό γερμανική όμως σημαία.

Πιο συγκεκριμένα η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την πρόθεση της Γερμανικής κυβέρνησης να μην αποδίδεται στο κράτος αλλά να διακρατείται από τους εφοπλιστές το ποσό του φόρου εισοδήματος όσων εργάζονται σε πλοία με γερμανική σημαία, ενώ υποσχέθηκε και την απαλλαγή των εφοπλιστών από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το αντάλλαγμα, όμως, για αυτά τα οικονομικά μέτρα στήριξης θα είναι, σημείωσε η Καγκελάριος, η επένδυση από την μεριά των εφοπλιστών σε βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των Γερμανών ναυτικών, αλλά και η πρόσληψη περισσότερων Γερμανών ως μέλη πληρώματος σε γερμανικά πλοία.
Από την πλευρά της η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών (VDR) χαιρέτισε την ανακοίνωση της Καγκελαρίου, με τον πρόεδρό της Alfred Hartmann να κάνει λόγο για μία «σημαντική δέσμευση προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Γερμανίας».
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Sigmar Gabriel, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση των γερμανικών λιμένων, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι λιμένες της Γερμανίας δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά να συνεργαστούν από κοινού με στόχο την αντιμετώπιση τόσο των σύγχρονων προκλήσεων όσο και του ανταγωνισμού από τους άλλους βορειοευρωπαϊκούς. Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «το θέμα μας δεν είναι η κυριαρχία του Αμβούργου, του Μπρέμενχάφεν ή του Βιλχελμσχάφεν. Το θέμα μας είναι το Ρόττερνταμ ή ο Γερμανικός Κόλπος». Βέβαια αυτή η συνεργασία των γερμανικών λιμένων, δήλωσε ο Gabriel, θα πρέπει να τεθεί στην βαση μίας εννιαίας λιμενικής πολιτικής, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες από την Καγκελάριο Μέρκελ.
Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Sigmar Gabriel αλλά και ο υπουργός Μεταφορών Alexander Dobrindt είναι η ανάγκη της εκβάθυνσης των ποταμών Έλβα και Βέζερ, έτσι ώστε τα γερμανικά θαλάσσια λιμάνια να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Καθοριστικός παράγοντας, όμως, για την ανάπτυξη των γερμανικών λιμένων είναι και η βελτίωση των όρων προσβασιμότητας από την ενδοχώρα. 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων των θαλάσσιων λιμένων, ενώ 55 εκατομμύρια θα επενδυθούν μέχρι το 2016 για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών logistics των λιμένων. Επίσης, το 2016 η Γερμανική κυβέρνηση θα επενδύσει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την μείωση των εκπομπών ρύπων στα γερμανικά λιμάνια.
Ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Gabriel σημείωσε στην ομιλία του ότι, αυτή συνιστά μία μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη ναυτιλιακή οικονομία της Γερμανίας, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει σε βήματα όπως η υπεράκτια παραγωγή ενέργειας ή η εξόρυξη μετάλλων από τον πυθμένα της θάλασσας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνία για την εξόρυξη μετάλλων από τον πυθμένα της θάλασσας. Παράλληλα δήλωσαν την απόφασή τους για στενή συνεργασία στους τομείς της εξερεύνησης και εξόρυξης φυσικών πόρων στην ανοικτή θάλασσα, όπως το μαγγάνιο ή το υδρόθειο, ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βιομηχανία.

πηγή:http://www.naftikachronika.gr/2015/10/21/oi-desmefseis-tis-germanidas-kagkelariou-pros-ti-naftiliaki-viomichania-tis-germanias/