SAK_2134

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό κ. Φώτη Κουβέλη στο νέο υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο πρόεδρος της HELMEPA, δρ. Γεώργιος Γράτσος, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης, ο ΓΓ της ΠΝΟ καπτ. Γιάννης Χαλάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Σακέλλης καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, καθώς και πλήθους κόσμου.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Φώτης Κουβέλης κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του
Ο απερχόμενος υπουργός κ. Φώτης Κουβέλης κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του

Η τελετή ξεκίνησε με τοποθετήσεις από πλευράς του απερχόμενου υπουργού καθώς και του απερχόμενου αν. υπουργού, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, με τους δύο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΥΝΑΝΠ να ευχαριστούν το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του υπουργείου για την αγαστή τους συνεργασία. Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στα όσα επιτεύχθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια στους επιμέρους τομείς ευθύνης τους και συγκεκριμένα σε θέματα που άπτονται -μεταξύ άλλων- την ποντοπόρο ναυτιλία, τη ναυτική εκπαίδευση, τη λιμενική και νησιωτική πολιτική, το μεταφορικό ισοδύναμο, την ακτοπλοΐα.

Αφού ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείο, ο νέος υπουργός, παρουσίασε τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το ΥΝΑΝΠ και την ελληνική ναυτιλία, με δεδομένο ότι η τελευταία αποτελεί «τον πιο υγιή και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας», ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα τόνισε ότι αυτό συνιστά το δημιουργικό αποτέλεσμα της καλής «συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής πλοιοκτησίας και της ναυτεργασίας».

Για τον κ. Πλακιωτάκη η ελληνική -όπως και η διεθνής- ναυτιλία βρίσκεται μπροστά σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και αξιοποιηθούν με σύνεση. Ως κύριες προκλήσεις ανέφερε το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο, τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά που οδηγούν συχνά σε αναταραχή της ναυλαγοράς, αλλά και στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης

Ωστόσο, αναφορά ο νέος υπουργός έκανε και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αφορούν άμεσα την ίδια την ελληνική ναυτιλία και το ελληνικό ναυτιλιακό επιχειρείν, καθώς και στις επιδιώξεις της νέας ηγεσίας του , μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι εξής:

1.       Αύξηση του ελληνικού νηολογίου και αντιστροφή της πτωτικής του πορείας, προτού η κατάσταση αποδειχθεί μη αντιστρέψιμη, καθώς και ανάγκη άμεσης λειτουργίας ηλεκτρονικού νηολογίου·

2.       Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας για να μπορέσει να «ανταγωνιστεί χώρες όπως η Μάλτα» αλλά και μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων στον χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν·

3.       Λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον ναυτιλιακό κλάδο·

4.       Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με ενίσχυση του δημόσιου πυλώνα της αλλά χωρίς «να δαιμονοποιηθεί η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση», με τον κ. Πλακιωτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το τι γίνεται στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία αλλά και η Κύπρος, στις οποίες «πηγαίνουν πολλά Ελληνόπουλα». Για τον κ. Πλακιωτάκη χρειάζεται «αναβάθμιση της ναυτοσύνης» με μία ολιστική προσέγγιση της ναυτικής εκπαίδευσης με στόχο να αποτελεί η παραγωγή αξιωματικών με υψηλή κατάρτιση·

5.       Ανάδειξη της Ελλάδας και ιδίως του Πειραιά σε κύρια εμπορική πύλη της Ευρώπης, ενώ χρειάζεται, κατά τον κ. Πλακιωτάκη, να υπάρξει άμεση σύνδεση και συσχέτιση της εθνικής στρατηγικής λιμένων με την εθνική στρατηγική για τα logistics·

6.       Προσέλκυση νέων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στον Πειραιά·

7.       Αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης·

8.       Επένδυση στον τομέα της κρουαζιέρας και του yachting ·

9.       Περαιτέρω ενίσχυση των λιμένων της χώρας και επανεκτίμηση πτυχών εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο κ. Πλακιωτάκης και στην ανάγκη να γίνει αξιοποίηση όλων των κοινοτικών πόρων, όπως το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, «μέχρι το τελευταίο ευρώ», και τα ποσά να διατεθούν προς ενίσχυση των λιμένων της χώρας αλλά και προς υλοποίηση πολιτικών γαλάζιας ανάπτυξης. Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ΛΣ, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΝΑΝΠ, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «η ναυτιλία είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα» και ο ίδιος «ευελπιστεί σε καλή συνεργασία» με όλους τους φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας.