Διαδικτυακή συνέντευξη της Προέδρου WISTA και Β” Αντιπροέδρου ΕΕΝΜΑ, κ. Ε. Πετράκη στο περιοδικό ΝΑΥΣ

President-of-WISTA-Hellas-2020-2022

Η κυρία Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος της WISTA Hellas και Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, παραχώρησε στις 7 Δεκεμβρίου διαδικτυακή συνέντευξη στο περιοδικό ΝΑΥΣ, στους Πάνο και Νίκο Δούκα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συζητήθηκαν θέματα για τη θέση της γυναίκας στη Ναυτιλία, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο, για τις αλλαγές στην κοινωνία και τους επαγγελματικούς τομείς τα τελευταία 40 χρόνια.

Η κ. Πετράκη, αναφερόμενη στον στόχο του ΙΜΟ και της WISTA International για ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στον Ναυτιλιακό Κλάδο, τόνισε τη σημασία αλλαγής νοοτροπίας, η οποία θα επιτρέψει τον συγκερασμό δεξιοτήτων ανδρών και γυναικών και θα πάψει να αναπαράγει κοινωνικά στερεότυπα. Σημείωσε εύστοχα, πως οι γυναίκες και οι άνδρες είναι εξίσου απαραίτητοι, καθώς ο καθένας καταθέτει τον δικό του τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης καταστάσεων και η σύνθεση αυτή είναι που παράγει αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι η Ναυτιλία οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα ταλέντα.

Μιλώντας για την έρευνα που θα διεξαχθεί από τον ΙΜΟ και την WISTA International για το ποσοστό γυναικών που απασχολεί ο Κλάδος στην ξηρά, παρότρυνε τις Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να συμμετέχουν, διότι είναι πεπεισμένη ότι το ποσοστό στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και είναι ευκαιρία, αυτή η διαφορά,  να καταγραφεί επίσημα.

Αναφερόμενη στον COVID 19 και τις συνέπειες της πανδημίας, η κ. Πετράκη επεσήμανε τα προβλήματα που προέκυψαν, ιδιαίτερα με την αλλαγή πληρωμάτων, το οποίο συνιστά ανθρωπιστικό θέμα, επέλεξε όμως, με ρεαλιστική αισιοδοξία, να τονίσει ότι, παρότι τα μοντέλα ανάπτυξης δε δούλεψαν σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικά, αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση θα αποτελέσει την αρχή για επανεκκίνηση και την ευκαιρία για αλλαγές. Άλλωστε, η πανδημία κατέδειξε τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, αφού ήταν ένας από τους ελάχιστους κλάδους που συνέχισε τις οικονομικές του δραστηριότητες, καλύπτοντας τις εμπορικές ανάγκες της χώρας.

Κλείνοντας την συνέντευξη, η κ. Πετράκη σημείωσε ότι το μέλλον είναι ευοίωνο, αφού η κοινωνίες αλλάζουν, η διαφορετικότητα ενισχύεται, ο κλάδος της ναυτιλίας γίνεται πιο εξωστρεφής. Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που ευνοούσαν παραδοσιακά το ανδρικό φύλο τείνουν να περιοριστούν, όχι ακόμα ίσως στο βαθμό που επιθυμούν οι γυναίκες επαγγελματίες, ωστόσο γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του φαινομένου της «γυάλινης οροφής» ειδικά όταν οι γυναίκες αποκτούν γνώσεις, κατάρτιση, ευκαιρίες και ανταποκρίνονται με επάρκεια στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.