Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρμόδιοι σε θέματα ασφαλείας συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι εγκατεστημένοι σε ναυτιλιακές εταιρίες μετά την επιβεβαίωση περιστατικού cyber πειρατείας. Αν και οι πληροφορίες θέλουν να υποκλάπηκαν απόρρητα στοιχεία για το φορτίο και την αξία του, το θέμα που απασχολεί τον τεχνικό κόσμο της πληροφορικής είναι η έκταση που μπορεί να λάβουν τέτοια φαινόμενα στην «μεταφορική αλυσίδα» και όχι κατ ανάγκη για φορτία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου έτους είχαν διεξαχθεί συζητήσεις στο πλαίσιο και ειδικών διοργανώσεων για τις κατά περίπτωση cyber απειλές στη ναυτιλία αλλά και την αποτελεσματικότητα των αντίμετρων.

Με τις πειρατικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην νοτιοανατολική Ασία και της απώλειας φορτίων, όχι όμως και πλοίων, η περίπτωση που έχει καταγραφεί φαίνεται, πως πέραν των συνειρμών, δημιουργεί ένα νέο status. Το οποίο σίγουρα θα απασχολήσει την «μεταφορική αλυσίδα» αλλά και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γεγονός είναι ότι σε «πραγματικό χρόνο» διακινούνται μέσω του διαδικτύου εκατομμύρια πληροφορίες για φορτία , προορισμούς κλπ αλλά και χρόνους πλεύσης πλοίων, χρόνους προσεγγίσεως λιμένων, ρότες κλπ. Τα οποία μάλιστα ως γνωστόν μεγάλες εταιρίες , ιδίως του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, συλλέγουν καθημερινά με στόχο την αξιοποίηση τους για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την βελτίωση πολιτικών.

Ειδικοί αναλυτές «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σημειώνοντας ότι πειρατές έχουν στραφεί στις δυνατότητες της πληροφορικής και είναι θέμα χρόνου να εξελίξουν τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση των αντίμετρων ενώ δεν αποκλείουν και την αξιοποίηση διαρροών που αφορούν συστήματα και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές.

πηγή: seanation.gr