Το πρόγραμμα Υιοθεσία Πλοίου/Adopt-Α-Ship «κατέπλευσε» και στην Ελλάδα

 

MAP_ADOPT_A_SHIP_50 small

Η ιδέα ξεκίνησε από την Κύπρο και αναπτύχθηκε από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Περιβαλλοντολογική Οργάνωση CYMEPA. Μέχρι σήμερα έχει ήδη εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων χωρών, στην Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Αμερική.

Το πρόγραμμα επιδιώκει την «συνεργασία» μίας σχολικής τάξης με το πλήρωμα ενός πλοίου. Οι μαθητές διατηρούν εβδομαδιαία επικοινωνία μέσω email ή Skype με το πλήρωμα του «υιοθετημένου» πλοίου, μαθαίνοντας το δρομολόγιο που ακολουθεί, σημειώνοντας την πορεία του σε ναυτικό χάρτη, παρακολουθώντας τις καιρικές συνθήκες και τις δραστηριότητες των ναυτικών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές ανακαλύπτουν τη ναυτιλία και το ρόλο της στη ζωή τους.

Το ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται από την Project Connect, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και ξεκινάει πιλοτικά αυτό το μήνα με τη συμμετοχή πέντε σχολείων του Πειραιά. Στόχος της κ. Ειρήνης Νοτιά, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Project Connect, είναι η διεύρυνσή του προγράμματος και σε άλλα σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και σε νησιά με ιδιαίτερη συμβολή στην ναυτιλία.

Τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αγκάλιασαν το πρόγραμμα. Οι πλοιοκτήτες, κ.κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης της Medferry Shipping, Ιωάννης Ξυλάς της Ariston Navigation, Γιώργος Γουρδομιχάλης της Phoenix Shipping & Trading, Γιώργος Αλεξανδράτος της Apollonia Lines και Πέτρος Παππάς της Starbulk προσέφεραν ο καθένας από ένα πλοίο «για υιοθεσία».

Επιπλέον, η ΕΕΝΜΑ, στηρίζοντας το πρόγραμμα, συνέβαλε στην χρηματοδότηση για την εκτύπωση των χαρτών που θα χρησιμοποιηθούν στα σχολεία για την καταγραφή της πορείας των πλοίων.