Απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες ΕΕΝΜΑ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025–2026

Για 11η συνεχή χρονιά, η Ένωση Ελλήνων Πλοιοκτητών Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια συνάντησή της με τη ναυτιλιακή κοινότητα, στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Υποτροφιών, η οποία έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου 2026 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΝΜΑ υποδέχθηκαν τους υποτρόφους, τους χορηγούς, εκπροσώπους της Πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και περισσότερα από 200 διακεκριμένα μέλη της ευρύτερης ναυτιλιακής οικογένειας.


Με βασικό γνώμονα τη διαρκή στήριξη της νέας γενιάς που θα αναλάβει το «τιμόνι» της ελληνικής ναυτιλίας — τόσο των ναυτικών που υπηρετούν στα πλοία όσο και των επαγγελματιών της ξηράς — εταιρείες και οργανισμοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να στηρίζουν ενεργά το έργο της ΕΕΝΜΑ. Ως χορηγοί υποτροφιών, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειες της Ένωσης, προσφέροντας σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες τη δυνατότητα να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους προς όφελος του ναυτιλιακού τομέα.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ και Πρόεδρος του European Shortsea Network, κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, τόνισε ότι μέσω της χορήγησης περίπου 100 υποτροφιών, συνολικού ύψους άνω των 400.000 ευρώ, η Ένωση καταφέρνει να ενώνει τη ναυτιλιακή κοινότητα γύρω από έναν κοινό στόχο προσφοράς και στήριξης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ακόμη και σε περιόδους προκλήσεων, είναι σημαντικό να παραμένουμε συνεπείς στις αξίες που μας καθοδηγούν και στους διαχρονικούς μας στόχους, παρά τις όποιες δυσκολίες».


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλης Κικίλιας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, συνεχάρη την ΕΕΝΜΑ για την πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τη δυναμική και την ποιότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Παράλληλα, ενθάρρυνε τους νέους να εξετάσουν μια σταδιοδρομία στον ναυτιλιακό κλάδο, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης που αυτός προσφέρει.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Βασίλειος Λογοθέτης, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή στήριξη του Επιμελητηρίου σε πρωτοβουλίες αυτού του είδους, ενώ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, αναφέρθηκε στη σημασία και την ποιότητα της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και στη συμβολή του Ιδρύματος στον τομέα αυτό.

Ο Πλοίαρχος Παναγιώτης Τσάκος, διακεκριμένη προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και διαχρονικός υποστηρικτής του Προγράμματος Υποτροφιών της ΕΕΝΜΑ, ανακοίνωσε τη χορήγηση δύο επιπλέον υποτροφιών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος μέσω του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποτροφιών, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Στράτος Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η επιλογή των υποτρόφων αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία, η οποία συνδυάζει ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια, προσφέροντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ικανοποίηση στα μέλη της επιτροπής για τη συμβολή τους στην αποστολή της ΕΕΝΜΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ιστορική αναδρομή που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Βουλευτής, κ. Άγγελος Συρίγος, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο της ελληνικής ναυτιλίας και τη διεθνή της εδραίωση.


Οι χορηγοί εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για τη συμμετοχή τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή στήριξή τους, ενώ ανακοινώθηκε και μία επιπλέον υποτροφία για το επόμενο έτος από την εταιρεία Oceanking.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή των υποτροφιών, με τους χορηγούς να επισημαίνουν ότι η στήριξή τους δεν περιορίζεται στην οικονομική ενίσχυση, αλλά επεκτείνεται και στην καθοδήγηση των υποτρόφων στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα.

Οι υπότροφοι για το ακαδημαϊκό έτος 2025–2026 είναι:

Υποτροφία «Σπύρος Αλεξανδράτος»: Κωνσταντίνος-Ταξιάρχης Μπόνις
Υποτροφία Bureau Veritas: Ευφροσύνη Νανκουζαλόγλου
Υποτροφία Spanopoulos Group: Καλλιόπη Μενελάου
Υποτροφία Load Line Marine: Αναστασία Σταμούλη
Υποτροφία Ευδοξίας Γερασίμου: Στυλιανή-Χριστίνα Καψιμάλη
Υποτροφίες BCA College: Στέφανος Τσαβάλιας & Ευστρατία Μαρματινού
Υποτροφίες RINA: Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Σπυρίδων Χανδράς, Στέφανος Ζαχαρίας
Υποτροφία Metropolitan College: Ηλιάνα Γκανιάτσα
Υποτροφίες American Bureau of Shipping: Πασχαλίνα Δημητρακοπούλου, Ανδρέας Αντωνίου, Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδη
Υποτροφίες MBA in Shipping: Αλέξανδρος Fan & Γεώργιος Τζαβαρίνης

Τελευταία Άρθρα