Margrethe Vestager: Θα δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα για εναρμονισμό του φορολογικού καθεστώτος

H Ελλάδα θα έχει αρκετό χρόνο να προσαρμόσει, όπου απαιτηθεί, τη φορολογική της νομοθεσία στη ναυτιλία, ενώ δεν θα απαιτηθεί η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας, τονίζει, σε συνέντευξή της στην ειδική έκδοση της «Ν», η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Margrethe Vestager, με αφορμή την έρευνα που διεξάγει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τη φορολογία της ελληνικής ναυτιλίας.

Η Επίτροπος τονίζει, ακόμη, ότι πρόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι να εξετάσει τα συστήματα φορολογίας του ναυτιλιακού κλάδου και σε άλλες χώρες και να διερευνήσει κατά πόσο πληρούν τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Τέλος, υπογραμμίζει ότι η έρευνα της Ε.Ε. δεν έχει επιπτώσεις ούτε στο σύστημα φορολογίας χωρητικότητας (tonnage tax), ούτε στον πυρήνα της ελληνικής ναυτιλίας, δηλαδή τα πλοία ξηρού φορτίου και τα δεξαμενόπλοια.

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (GD-COMP) έχει κινήσει διαδικασία προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Υπήρξε καταγγελία από ένα άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που προκάλεσε την εν λόγω διαδικασία ή πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία;

Όχι, αλλά η Επιτροπή δεν ενεργεί μόνο μετά από καταγγελίες, λαμβάνει συχνά την πρωτοβουλία να εξετάσει πιθανές παραβιάσεις των κανόνων για να διασφαλίσει τον ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών. Οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. διασφαλίζουν ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, θεσπίζοντας ευνοϊκούς φορολογικούς κανόνες χωρητικότητας. Αν η Επιτροπή δεν ελέγχει εάν τα κράτη-μέλη τηρούν πραγματικά τους κανόνες αυτούς, το συνολικό σύστημα φορολογίας χωρητικότητας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τα φορολογικά συστήματα για τη ναυτιλία όλων των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε;

Η Επιτροπή εξακολουθεί να ερευνά το σύστημα φορολογίας χωρητικότητας της Μάλτας. Υπάρχουν, επίσης, σε εξέλιξη διάφορες κοινοποιήσεις και προκαταρκτικές κοινοποιήσεις σχετικά με τη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών σε άλλα κράτη-μέλη. Γενικότερα, στο πλαίσιο του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η Επιτροπή εξετάζει τακτικά τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Ε.Ε. προς όφελος της ναυτιλίας και των συναφών κλάδων.

Η έρευνα κρίθηκε αναγκαία επειδή το ελληνικό σύστημα φορολογίας της χωρητικότητας θεωρείται ότι είναι πιο ανταγωνιστικό από εκείνο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε; Υπάρχει περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού; Ποιος είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας της χωρητικότητας;

Ο πυρήνας της ελληνικής ναυτιλιακής οικονομίας, ιδίως η λειτουργία των πλοίων χύδην φορτίου και των δεξαμενόπλοιων, δεν επηρεάζεται από την εν εξελίξει έρευνα. Μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από τη φορολόγηση με βάση τη χωρητικότητα, εφόσον οι φορείς εκμετάλλευσης των εν λόγω πλοίων διατηρούν το ποσοστό του στόλου που φέρει σημαίες της Ε.Ε. Αλλά το ελληνικό σύστημα φορολογίας χωρητικότητας δεν φαίνεται να εναρμονίζεται με τους κανόνες των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με το πεδίο των υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων, τις απαιτήσεις σχετικά με τη σημαία και τους κανόνες σχετικά με τη φορολογία των μετόχων».

Οι Έλληνες εφοπλιστές ισχυρίζονται ότι το σύστημα αυτό υφίστατο πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται ρητώς από την Επιτροπή και έχει συνυπολογιστεί στην Απόφασή της σχετικά με τον ελληνικό φόρο χωρητικότητας που λήφθηκε στα τέλη του 2015. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το ελληνικό καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας επωφελείται από το λεγόμενο καθεστώς “υφιστάμενης ενίσχυσης”. Αυτό το καθεστώς παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στην Ελλάδα για να προσαρμόσει τη νομοθεσία της, όπου είναι απαραίτητο. Επιπλέον, στο πλαίσιο του “καθεστώτος υφιστάμενης ενίσχυσης”, δεν δύναται να επιβληθεί επιστροφή προηγούμενης ενίσχυσης.

Για το πλήρες άρθρο: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1112741/margrethe-vestager-tha-dosoume-xrono-stin-ellada-gia-enarmonismo-tou-forologikou-kathestotos