Η παρουσία της Ε.Ε.Ν.Μ.Α. στο 7ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών (Ύδρα, 17 Σεπτεμβρίου 2016)

Η Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών διοργάνωσε το 7ο Ναυτιλιακό Συνέδριό της, με θέμα «Από τo «μπρίκι» στο αυτόνομο πλοίο», το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στη συνεδριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων Ομιλητών και Συνέδρων, προερχομένων εκ της Ναυτιλιακής και Ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι θεματικοί πυρήνες του συνεδρίου περιελάμβαναν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ναυτιλίας, την υιοθέτηση των ταχέως εξελισσόμενων νέων εργαλείων της πληροφορικής, τη διαθεσιμότητα προηγμένων και καινοτόμων εφαρμογών, το βαθμό ετοιμότητας για «έξυπνη δράση» και την επιτυχή και αποδοτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, επ” ωφελεία όλων των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, ως δομικό στοιχείο της επιτυχίας της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η διαθεσιμότητα των νέων τεχνολογιών επί των πλοίων αναβαθμίζει την εικόνα της ναυτιλίας συνολικά, αυξάνει την ελκυστικότητα του επαγγέλματος και κατ” επέκταση τον αριθμό των Νέων οι οποίοι εισέρχονται στο ναυτικό επάγγελμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι τεχνολογικές εξελίξεις οφείλουν να συνοδεύονται από αντίστοιχες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και ναυτική εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Πατέρας αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συμβολή τους ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ επισήμανε ότι η ναυτιλιακή κοινότητα μέσω των δράσεων της υποστηρίζει συστηματικά την ελληνική ναυτική εκπαίδευση.

Στη συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο» συμμετείχαν ο Δρ. Γιάννης Κούστας, Πρόεδρος & CEO Danaos Corp. και ο Dr. Martin Stopford, non executive President, Clarkson Research Services Ltd.

Ο Δρ. Κούστας προέβη σε μία σύντομη αναδρομή της τεχνολογικής εξέλιξης της βιομηχανίας και τους κύριους σταθμούς που σηματοδότησαν τις σημαντικότερες αλλαγές στο κλάδο, διατυπώνοντας την άποψη ότι σε επίπεδο ναυπηγικής οι δυνατότητες έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τόνισε πως οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν ώστε οι Ναυτικοί να μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στα καθήκοντά τους και βοηθούν παράλληλα το πλοίο να συνεργάζεται αποτελεσματικότερα με την εταιρεία.

Ο Dr. Stopford ανέδειξε τον ρόλο της «έξυπνης» ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας πως τα πλεονεκτήματα θα είναι μεγαλύτερα για τις εταιρείες με μεγάλους στόλους και αναφέροντας πως άλλοι βιομηχανικοί τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροπορική βιομηχανία, πρωτοπορούν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Η Ε.Ε.Ν.Μ.Α. -ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόσκληση της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών- ήταν μεταξύ των Υποστηρικτών του εν λόγω συνεδρίου και εκπροσωπήθηκε από τον Ταμία της Ενώσεως κ. Ανδρέα Βαμβακάρη, o οποίος στη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του επικέντρωσε το ενδιαφέρον των Συνέδρων στα παρακάτω θέματα:

  • Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών: Αξιολόγηση κόστους έναντι ωφέλειας.
  • Μεσομακροπρόθεσμες αλλαγές – βελτιώσεις στους τομείς των machinery management, navigation & route planning, ballast management, trim management & cargo management.
  • Ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής, όπως εποπτεία μέσω δορυφορικής συνδεσιμότητας του μηχανοστασίου από τους κατασκευαστές υποσυστημάτων & λειτουργία 3d printers επί των πλοίων για την κατασκευή αναλώσιμων εξαρτημάτων.
  • «Έξυπνα» λιμάνια & αύξηση παραγωγικότητας:  σημείο αναφοράς το σύστημα «single window» της Ε.Ε

Ενκατακλείδι ο κ. Βαμβακάρης διατύπωσε την άποψη ότι παρότι ο κλάδος αντιμετωπίζει συστηματικές προκλήσεις, ωστόσο εκτιμά ότι η ευρεία υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι θέμα χρόνου, παρόλα αυτά η ολοκλήρωση αυτών των συστημάτων θα είναι αργή, ενώ υποστήριξε ότι οι προϋποθέσεις της επιτυχούς μετάβασης του κλάδου  είναι η ύπαρξη χρηματοδότησης και εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και όραμα για την νέα εποχή.