Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας που διοργανώνει φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας και θα διαρκέσουν 22 & 23 Νοεμβρίου 2016.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Modern Marine Technology- The Greek Reality» και στόχο έχει να αναδείξει τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλιακής τεχνολογίας αλλά και το βαθμό στον οποίο ο ελληνικός κλάδος μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της διεθνούς ναυτιλίας.

Την Ετήσια Συνάντηση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ κ. Μαντζαφός  ο οποίος στο χαιρετισμό του έθεσε το πλαίσιο της φετινής συνάντησης και ανέφερε πως το κέντρο βάρους των κεντρικών εκδηλώσεων είναι η προσαρμογή της ελληνικής πραγματικότητας στις καινοτόμες τεχνολογικές απαιτήσεις σε Διεθνές επίπεδο.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π.Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Γ.Πατέρας, ο Πρόεδρος ΕΕΝΜΑ κ. Χ.Σημαντώνης, ο Πρόεδρος της HELMEPA κ. Γ. Γράτσος, κ. Γ. Γιορδαμλής HEMEXPO και ο Πρόεδρος της ECOMASYN κ. Σ. Κασσιδιάρης.

Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ναυτιλίας σημειώνοντας ότι η τεχνογνωσία των Ελλήνων τεχνικών είναι συνιστώσα της ανάπτυξης, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα στελεχών υψηλού επιπέδου καθώς και την ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της θέσης της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή σκηνή.

Η συμβολή της ναυτιλίας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν το κεντρικό θέμα του χαιρετισμού του  κ. Πατέρας, ο οποίος σημείωσε ότι η ναυτιλιακή τεχνολογία είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευτεί ο κλάδος από μη ρεαλιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να καταστήσουν τον κλάδο μη ανταγωνιστικό, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι η Ναυτιλία και η ναυτιλιακή τεχνολογία συμβάλλουν καθοριστικά στη πρόοδο της ανθρωπότητας.

Ο κ. Σημαντώνης στον εναρκτήριο χαιρετισμό του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα, εφευρετικότητα και τεχνογνωσία των Ελλήνων τεχνικών αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην δημιουργία τεχνολογικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στις διαχρονικές ανάγκες της ναυτιλίας και παράλληλα τόνισε ότι οι νέοι διεθνείς κανονισμοί οδηγούν στην επιβολή νέων προτύπων με συνέπεια η ανάγκη για καινοτόμες εφαρμογές να αυξάνεται διαρκώς.elint2-2

Ο κ. Γράτσος αναφέρθηκε στη περιβαλλοντική απόδοση της ναυτιλίας, ως το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς και τις σημαντικές προσπάθειες μείωσης των συνολικών ρύπων της ναυτιλίας κατά 10% από το 2007. Περαιτέρω τόνισε την αδυναμία κατανόησης της λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας με συνέπεια την υιοθέτηση μέτρων που όχι μόνο δεν βελτιώνουν την απόδοση του κλάδου αλλά δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση στη αγορά, τονίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

Ο κ. Γιορδαμλής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της HEMEXPO και ειδικότερα στην προσπάθεια των Ελλήνων κατασκευαστών να ακολουθήσουν τους πρωτοπόρους πλοιοκτήτες μας ενώ τέλος ο κ. Κασσιδιάρης αναφέρθηκε στις αρχές ίδρυσης της ECOMASYN σημειώνοντας ότι ο σκοπός των μελών της είναι να παραχθούν συμφέρουσες και βιώσιμες λύσεις, δουλεύοντας μαζί με τη ναυτιλία για την ναυτιλία.